Как да се снимаме сами? Трикове за красиви коледни кадри у дома

Времето на Коледа настъпва, и с него идват идеите за забавни и емоционални коледни снимки. Снимките винаги са били начин да запазим емоционални моменти в спомени, но днес имат и допълнителна стойност, придадена им от новите технологии. Публикуваме ги в социалните си профили, правим от тях дигитални или класически поздравителни картички, изпращаме ги за секунди на близки и роднини, дори да са на друг континент.

Кадри, носещи коледния дух – сами ли да ги направим или с фотограф?

И двете! Не е нужно да избирате и да се ограничавате само с едното.

Много семейства избират да увековечат своята Коледа с коледна фотосесия при мен в студиото. И това е чудесно, защото професионалният фотограф показва най-добрите ви черти в кадрите, използва светлината, декорите и реквизитите по най-добрият начин, за да изглеждат снимките ви УАУ! И не липсвате от нито един кадър.

Чудесно допълнение към коледния албум може да направите, като се опитате да уловите и вълшебните коледни моменти у дома. Украсяването на елхата, разопаковането на подаръците, рисуването на картичките… Събудите твореца в себе си. Не се притеснявайте, че ще имате кадри с изпуснат фокус, неправилна композиция или неосветени участъци /или всичко накуп/ – търсете да заснемете емоциите и реакциите, особено на най-малките.

Трикове за коледните кадри, които ще си направим сами

Ето ви няколко съвета, ако сте решили да избягате от автоматичния режим на любителската камера или искате да използвате PRO версията на камерата си в мобилния телефон:

Светлина и техника

Използвайте дневна светлина – най-добрата светлина за красиви коледни снимки идва от вашия прозорец -дръпнете завесите и оставете светлината да облее стаята.

Регулирайте баланса на бялото

Научете се как да регулирате баланса на бялото на вашата камера или мобилно устройство, за да избегнете изкривяване на цветовете на снимките. Какъв режим на баланс на бялото ще зададете зависи от “цветната температура” на светлината, която преобладава в кадъра. И за да не е толкова сложно, в настройките ще откриете иконки, отговарящи на светлинния източник.

Декорирайте сцената си

Изберете фон, който допълва коледния дух. Декорирайте стаята с коледни украшения и светлини, за да създадете по-атмосферни кадри.

Използвайте софтуер за обработка

След като сте направили снимките, използвайте софтуер за обработка на изображения, като Adobe Lightroom, за да подобрите цветовете и контраста. Може да го направите и с вградените филтри и настройки на мобилният си телефон, ако сте снимали с него.

Запазете оригиналите на кадрите

Запазете оригиналните снимки преди да започнете с обработката. Това ви позволява да сравните резултатите и да се върнете към оригиналите, ако е необходимо.

Ако кадрите не се получават перфектни – не се притеснявайте, не се отказвайте да снимате и колекционирате емоции. За идеални резултати – запишете час за професионална коледна фотосесия.

Професионална коледна фотосесия в студио – защо се получават по-добри кадри?

Всичко в студиото е подготвено за отлични резултати. Построено е с мисъл за ефектите, които светлината, сенките, дълбочината на кадъра и цветовата палитра придават и за емоциите, които пораждат. Ето за какво сме се погрижили предварително:

1) Декори

Декорите се замислят така, че да създадем празнично настроение и много уют. През годините на изграждане на различни декори за всяка Коледа, сме видели, че сцените, създаващи дълбочина в кадъра създават автентичност и история – ето защо предпочитаме да изграждаме декори с предмети и мебели, вместо само отпечатан фон.

2) Осветление

Светлината е основният инструмент за красив рисунък на фотографа, ето защо построяваме светлината спрямо настроението което пресъздаваме. Кадрите с по-приглушена светлина са по-магични и загадъчни, а тези изпълнени със светлина и блясък гръмко тържествуват празника.

3) Професионална камера

Професионалното оборудване и камера имат огромно значение за качеството на коледните ви снимки. Като допълним с обективи с малка дълбочина на рязкост и красиво боке – може да се подготвите за магични кадри с кадифено излъчване, наситени цветове и меки светлосенки.

4) Опитен фотограф

Днес всеки може да е фотограф, а камерата е в джоба ни – всеки снима със своя телефон. Но опитния професионален фотограф ще ви посъветва как да застанете, каква позиция на тялото да заемете, колко високо да е брадичката ви и ще приложи всички знания, за да превърне кадърът ви в шедьовър.

5) Пост обработка и ретуш

Кадрите, които получавате от фотосесията в студио са с обработка на цветове, контраст, подравняване, експозиция и лек ретуш. Всичко това завършва кадрите до последния детайл, за да може да имате истинска коледна приказка.

Колекционери на спомени

Снимайте своята Коледа у дома, но и елате с любимите си хора на коледна фотосесия в студиото. Колекционирайте кадрите си и се опитайте да си създадете традиция всяка коледа да вадите снимките от предишните и да си спомняте забавни случки и цитати от тогава, когато са били заснемани.

Защото фотографията наистина е магия – да запазиш емоцията, цвета и аурата на сегашния миг за десетилетия напред само с едно щракване.

Запишете час днес!

Ние ще се свържем с вас възможно най-бързо.

Александра Гочева
Александра Гочева

Професионален фотограф на детска и семейна фотография.